Hoe krijg je grip op
ongevallen en schades?

Veel organisaties investeren in ongevalpreventie, maar zien weinig resultaat. Interventies verliezen snel hun effect en risicogedrag blijft bestaan. Organisaties die wél weinig ongevallen kennen, bouwen aan een sterke veiligheidscultuur. Daardoor kiezen mensen vanzelf voor veiliger gedrag, niet omdat het moet, maar omdat het logisch voelt.

 

Hoe ontwikkel je een sterke veiligheidscultuur?

Bekijk in 4 stappen hoe de Road Safety Check helpt ongevallen te voorkomen.

Stap 1

Risicoanalyse

De eerste stap is het onderzoeken of alle noodzakelijke factoren aanwezig zijn om optimaal samen te kunnen werken aan het voorkomen van (verkeers)ongevallen. Dat wordt mogelijk met de Road Safety Check: een gevalideerde analyse die inzicht geeft in de sterkte van veiligheidscultuur binnen de organisatie.

Welke methode wordt er gebruikt?

De online analyse onderzoekt de oorzaken van risicogedrag op drie niveaus: medewerkers, leidinggevenden en management. Centraal staat de samenhang tussen overtuiging, perceptie en gedrag, in relatie tot zeven gedragingen die belangrijk zijn voor veilig gedrag. De methode is gevalideerd en het invullen neemt ongeveer 10 minuten in beslag.

Stap 2

Inzicht risicofactoren

De tweede stap geeft inzicht in risicofactoren die ongevallen kunnen veroorzaken. Niet de zichtbare incidenten staan centraal, maar de onderliggende oorzaken. Dat biedt een stevige basis voor gerichte en structurele verbetering.

Wat gaat goed en wat kan beter

Het dashboard maakt per gedraging inzichtelijk waar verbetering mogelijk is. Voor elk van de zeven gedragingen wordt helder weergegeven hoe medewerkers en leidinggevenden scoren. Zo wordt zichtbaar wat er al goed gaat en waar nog winst te behalen is voor de verkeersveiligheid.

Stap 3

Interactief actieplan

De derde stap is bedoeld om veilig gedrag in de praktijk te versterken. Organisaties krijgen concrete handvatten aangereikt om stapsgewijs te verbeteren. Zo wordt structureel gewerkt aan meer verkeersveiligheid.

Van inzicht naar verbetering

Het dashboard bevat een praktisch actieplan met gerichte verbeteracties. Deze sluiten aan op wat er goed gaat en wat beter kan. Ze zijn toepasbaar in de dagelijkse praktijk en worden ondersteund met duidelijke stappen. Een consultant kan ondersteunen als daar behoefte aan is.

Stap 4

Borging

De vierde stap draait om het verankeren van veilig (rij)gedrag in de organisatie. De Road Safety Check laat daarbij niet alleen zien welke risico’s er zijn en wat beter kan, maar bewaakt ook de voortgang: welke verbeteringen zijn gerealiseerd en welke acties staan nog open? Het dashboard biedt daarbij informatie en tools om door te groeien naar het veiligheidsniveau van de koplopers.

Blijvend leren. Vroegtijdig bijsturen.

Door de Road Safety Check jaarlijks te herhalen, worden nieuwe risico’s op tijd gesignaleerd. Zo raakt ongevalpreventie steeds beter ingebed in de organisatie en wordt het beheersen van risico’s onderdeel van de werkwijze. Wie grip wil houden, kan kiezen voor de jaarlijkse evaluatie als waardevolle optie.

Wat maakt deze aanpak onderscheidend?

De kracht zit in vijf factoren die samen zorgen voor blijvend effect:

1 Wetenschappelijke basis

Gebaseerd op onderzoeken van TNO Human Factors, SWOV en andere toonaangevende instituten. Deze inzichten vormen de
onderbouwde basis van een aanpak die werkt in de praktijk.

2 Bewezen effect in de praktijk

De methode is gevalideerd door TÜV Rheinland. Klanten die de aanpak volgen, realiseren gemiddeld 29% minder ongevallen.

3 Gestructureerd en doelgericht

Het dashboard toont gedragsrisico’s, biedt oplossingen en bewaakt de voortgang. Zo werk je stap voor stap aan een sterke veiligheidscultuur met heldere inzichten en praktische handvatten.

4 Borging van veilig gedrag

Met duidelijke handvatten voor zowel medewerkers als leidinggevenden wordt veilig gedrag vanzelfsprekend in de dagelijkse praktijk.

5 Groei naar een lerende organisatie

Door jaarlijkse evaluatie en bijsturing ontstaat een lerende organisatie met een steeds sterker wordende veiligheidscultuur. Dat leidt tot een proactieve aanpak waarin ongevallen worden voorkomen.

Wat zeggen onderzoeken over effectieve ongevalpreventie?

“Internationaal onderzoek bevestigt dat een sterke veiligheidscultuur binnen transportbedrijven bijdraagt aan een betere verkeersveiligheid.”

Bron: SWOV – Veiligheidscultuur in de praktijk: Motieven, uitvoering en effecten

“Het succes van veiligheidsbeleid hangt af van zowel individueel gedrag als van de algehele veiligheidscultuur binnen een organisatie.”

Bron: TNO Human Factors – Arbeidsveiligheid, veiligheidsgedrag en veiligheidscultuur

“Organisaties met een sterke veiligheidscultuur hebben minder incidenten.”

Bron: University of Manchester – Managing the Risk of Organisational Accidents